Panellets

03/11/2023

Amb l’arribada de la tardor, l'u de novembre es celebra Tots Sants i la tradició a Catalunya és la de fer panellets i menjar-los a la castanyada. Jo recordo fer panellets a casa tota la vida: primer amb la padrina, després amb la mare i ara amb el meu fill. És una estona per estar en família molt agradable. A casa ens agrada fer una recepta sense patata i els fem petitets per a poder-ne menjar un de cada. N’hi ha de molts tipus, però els que hem fet enguany a casa són de pinyons, de codonyat, de llimona i de xocolata amb taronja.

TEMPS: 1 hora 30 minuts

Ingredients

 • 750 g de farina d’ametlla
 • 600 g de sucre
 • Ratlladura d’una llimona i mitja
 • 60 ml de suc de llimona
 • 60 ml d’aigua
 • 60 ml de suc de taronja
 • Ratlladura d’una taronja
 • Pinyons (uns 250 g)
 • Codonyat
 • 3 cullerades de cacau en pols
 • 4 rodanxes de taronja confitada
 • 2 rovells d’ou (per envernissar)

Preparació

Posem en 3 bols diferents 250 g de farina d’ametlla i 200 g de sucre a cada un.

Al primer hi afegim la ratlladura de mitja llimona i l’aigua. Barregem bé fins a formar una massa uniforme i en fem una bola grossa. Deixem reposar.

Al segon hi afegim el suc i la ratlladura que queda de llimona. Barregem bé fins a formar una massa uniforme i en fem una bola grossa. Deixem reposar.

Al tercer hi afegim la ratlladura i el suc de taronja. Barregem bé. Afegim el cacau en pols i la taronja confitada tallada ben petita. Barregem bé fins a formar una massa uniforme i en fem una bola grossa. Deixem reposar.

Deixem reposar les tres boles tapades amb un drap humit durant tota una nit (si és possible) o un mínim d’un parell d’hores.

Fem boletes de cada una de les masses de la mida que vulguem i els donem la forma desitjada. Amb la primera massa farem els de pinyons i els de codonyat. Un cop fetes les boletes per als de codonyat tallem un tros i el posem a sobre. En un plat posem tots els pinyons, n’agafem un grapat amb una ma, hi posem una de les boletes a sobre i tornem a formar la boleta amb les dues mans sobre el plat. Cauran sobre el plat els pinyons que no s’hagin enganxat, si cal repetim l’operació fins que la boleta estigui totalment recoberta de pinyons.

Posem tots els panellets en una safata de forn prèviament untada d’oli o amb paper de forn. Els envernissem amb rovell d’ou i un pinzell.

Preescalfem el forn a 200ºC i, un cop calent, hi posem els panellets 5 minuts fins que estiguin daurats. Els traiem del forn i quan estiguin freds ja es poden menjar!

Algun senzill truc

Si no els vernissem amb ou, són completament vegans!

Per fer les boletes dels panellets de pinyons, penseu que els de pinyons les faran més grosses al afegir-los-hi, per tant és millor si són una mica més petites que la resta.

Un cop envernissades amb rovell d’ou, es poden passar per una mica de sucre perquè quedin més brillants o un cop fora del forn espolsar-les amb sucre llustre.

Poseu imaginació amb els gustos. La primera massa és la que ens serveix de base per afegir altres ingredients com coco ratllat, envoltats d’ametlla picada, de cirera confitada,... Per al cafè, nosaltres substituiríem l’aigua per un cafè ben carregat, però també es pot fer afegint cafè soluble a la massa base.

Opinions dels usuaris

Carregant...